“Her derde deva” olarak görülen aspirin size etki etmiyor mu? Nedeni anlaşıldı.
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Temizhan, kalp hastalığı olup aspirin kullanan her 4 kişiden birisinde aspirine direnci olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Antalya’da düzenlenen 5. Metabolik Sendrom Sempozyumu’na katılan Doç. Dr. Ahmet Temizhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, aspirinin tıp tarihinin en önemli ilaçlarından biri olduğunu, kalp krizi, inme, periferik arter hastalığı gibi birçok damar hastalığında olayları azaltma amacıyla kullanıldığını söyledi.
Aspirinin tarihinin Sümerlere kadar dayandığını anlatan Temizhan, bu ilaca karşı çok büyük güven duyulduğunu ve ”Her derde deva” diye tanımlandığını ifade etti.
Bir dönem abartıldığı düşünülse de aspirinin kalp krizini azaltmadaki etkisine dikkati çeken Temizhan, buna karşın son dönemde bazı hastalarda aspirinin beklenen faydayı sağlamadığının görüldüğünü kaydetti.
Yapılan araştırmada, bu kişilerde aspirine karşı direnç olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Temizhan, ”İlacı alıyorsunuz ama kanı sulandırıcı etkiyi sağlayamıyorsunuz. Kalp hastalığı olup, aspirin kullanan her 4 kişiden birisinde aspirin direnci olduğu ortaya çıktı” dedi.
Doç. Dr. Ahmet Temizhan, aspirine direnci olan kişilerde istenmeyen etkilerin direnci olmayanlara göre 4 kat daha fazla görüldüğünü ifade etti.
Aspirine direncin hekimler arasında da yeni yeni duyulmaya başlandığını anlatan Doç. Dr. Temizhan, kişide aspirin direncinin olup olmadığının kan ölçümü ile rahatlıkla tespit edilebildiğini bildirdi.
Doç. Dr. Temizhan, aspirin direncinin yaş ve cinsiyetle ilgisine dikkati çekerek, ”Araştırmalar, kadınlarda aspirin direncinin erkeklere göre 2.5 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Kansızlığı olanlar, böbrek problemi olanlar ve sigara kullananlarda aspirin direncine daha çok rastlanıyor” dedi.
0 yorum:
Yorum Gönder
2011 KPSS ,Sınav İlanları,Kpss Soruları,Kpss sonuçları,KPSS Deneme sınavları ve KPSS ders notları,atamalar